Simülasyon nedir ? Simülasyon Oyunu Nedir ?


Simulasyon oyunları, gerçek hayatta gerçekten yapılan bazı işlerin bilgisayar ortamına aktarılıp oyun haline getirilmesi şeklindeki oyunlardır.Simülasyon Nedir ?“Simülasyon, teoriksel yada gerçek fiziksel bir sisteme ait neden sonuç ilişkilerinin bir bilgisayar modeline yansıtılmasıyla, değişik koşullar altında gerçek sisteme ait davranışların bilgisayar modelinde izlenmesini sağlayan bir modelleme tekniğidir”.
Bir simülasyon modeli, temel olarak “ne-eğer” ( “what-if”) analizlerinin yapılmasını sağlayan bir araç olarak ele alınmalıdır. Kullanıcısına değişik dizayn ve işletim stratejilerinin genel sistem performansı üzerindeki etikisini gösterir.

Simülasyon,
» Belirli kararların sonuçlarını ve gidişatlarını tahmin etmekte
» Gözlemlenen sonuçların sebeplerini belirlemede
» Yatırım yapmadan önce problem alanlarını belirlemede
» Değişikliklerin etkilerini ortaya çıkarmada
» Bütün sistem değişkenlerinin bulunmasını sağlamada
» Fikirleri değerlendirmede ve verimsizlikleri belirlemede
» Yeni fikir geliştirmeyi ve yeni düşünceyi teşvik etmede
» Planlarınızın bütünlüğünü ve fizibilitesini test etmede 

kullanılır. 
Simülasyon temel olarak, sistemin operasyonel yönlerini ortaya çıkarmayı hedefler, yani ne?, ne zaman? nerde? ve nasıl? sorgulamalarının yapıldığı görev alanları üzerinde yoğunlaşır.
Bilgisayar simülasyonu, sistem dizaynı ve analizinde hızla popüler olan bir araçtır. Simülasyon, mühendis ve planlamacılara sistemin dizaynı ve işletimiyle ilgili zamanında ve zekice kararlar vermeleri için yardımcı olur. Simülasyon tek başına problemleri çözemez fakat problemi açıkca tanımlar ve sayısal olarak altrenatif çözümleri değerlendirir. Koşul “what-if” analizi yapabilen bir araç olan simülasyon önerilen herhangi bir çözüm için sayısal ölçüm ve analiz yapabilir ve kısa zamanda en iyi alternatif çözümü bulmaya yardımcı olur. Yeni bir sistemi kurmadan veya işletme politikalarını test etmeden önce bilgisayarda sistemi modelleyerek, sistem ilk çalıştırıldığında karşılaşılabilecek bir çok tuzağı önceden görmemize yardımcı olur. Devreye alma aşamasında iyi ürün elde etmek için aylar belki de yıllar süren çalışmalar simülasyonla günlere hatta saatlere sıkıştırılmış olur. 
Simülasyonun çok fazla sayıda ve çok fazla özellikli değişkeni tek bir modelde toplayabilme özelliği, bugünkü komplex sistemlerin dizaynı için vazgeçilmez bir araç olmasını sağlamaktadır. Bir üretim sisteminde, iş parçalarının, aletlerin, paletlerin, taşıma araçlarının, taşıma yollarının, işlemlerin vs.., mümkün olan kombinasyonları, permütasyonları ve bunların sonucundaki performans değerlendirmeleri neredeyse sonsuzdur. Pratik sistemleri dizayn etmek için bilgisayar sistemi bir gereklilik olmuştur. Servis sistemleri için müşteri akışını planlama, personel yönetimi, kaynak yönetimi ve bilgi akışının simülasyonunu yapmak da üretim sistemleri kadar önemlidir.

Previous
Next Post »